Sunday

Ada Apa Pada Daun Petola? Ketahui Resepi Onde-Onde Hijau Daun Petola Yang Wangi

Petola atau juga dikenali sebagai petola segi (nama sains: Luffa acutangula) merupakan buah dalam kategori sayuran hijau. Dalam bahasa Inggeris ia dikenali sebagai Luffa atau Loofah/Lufah (dari bahasa Arab لوف) dan merupakan tumbuhan tropika dan sub tropika menjalar tahunan yang terdiri dari genus Luffa. Buah dari dua spesies, L. acutangula dan L. aegyptiaca, ditanam untuk dituai sebelum buah matang dan dimakan sebagai sayuran, dan popular dalam masakan Asia dan Afrika.

Sumber: Wikiwand

Resepi Onde-Onde Daun Petola
Ramuan
  • 3 helai daun petola wangi
  • Setengah cawan air untuk kisar daun
  • Secawan tepung pulut
  • 2 sudu besar tepung beras
  • 1/2 keping nisang @ gula melaka (½ cawan)
  • Air untuk merebus
  • Sehelai daun pandan untuk air rebusan
  • Secawan kelapa parut putih
  • 1/4 sudu teh garam untuk kelapa putih

Langkah
  • Daun petola sarang di basuh bersih
  • Kisarkan sehingga lumat Dan tapis
  • Pati pewarna daun petola yang telah di tapis
  • Masukkan air pewarna daun petola kedalam tepung (tepung pulut dan tepung beras yang telah di Gaul)
  • Uli sehingga sebati dan tidak melekat di tangan
  • Bulatkan dan masukkan nisang @ gula melaka sebagai inti kemudian masukkan kedalam air rebusan yg telah mendidih
  • Apabila tepung telah timbul, angkat, sejat Dan masukkan kedlama kelapa yg telah di Gaul garam.
  • Onde onde Hijau daun petola wangi siap untuk dinikmati
Sumber: Wikiwand


Semoga perkongsian ini memberi manfaat pada rakan-rakan

Sumber rujukan: Jabatan Perhutanan, Wikiwand dan CookPad