Sumber: Wikiwand
Resepi Onde-Onde Daun Petola
Ramuan
- 3 helai daun petola wangi
- Setengah cawan air untuk kisar daun
- Secawan tepung pulut
- 2 sudu besar tepung beras
- 1/2 keping nisang @ gula melaka (½ cawan)
- Air untuk merebus
- Sehelai daun pandan untuk air rebusan
- Secawan kelapa parut putih
- 1/4 sudu teh garam untuk kelapa putih
Langkah
- Daun petola sarang di basuh bersih
- Kisarkan sehingga lumat Dan tapis
- Pati pewarna daun petola yang telah di tapis
- Masukkan air pewarna daun petola kedalam tepung (tepung pulut dan tepung beras yang telah di Gaul)
- Uli sehingga sebati dan tidak melekat di tangan
- Bulatkan dan masukkan nisang @ gula melaka sebagai inti kemudian masukkan kedalam air rebusan yg telah mendidih
- Apabila tepung telah timbul, angkat, sejat Dan masukkan kedlama kelapa yg telah di Gaul garam.
- Onde onde Hijau daun petola wangi siap untuk dinikmati
Semoga perkongsian ini memberi manfaat pada rakan-rakan
Sumber rujukan: Jabatan Perhutanan, Wikiwand dan CookPad