Saturday

Hati-Hati Bila Menguap! Kalau Besar Sangat Boleh Terkehel

Menguap adalah satu refleks penyedutan udara dan perengangan gegendang telinga, diikuti oleh penghembusan nafas. Ia biasa berlaku apabila penat, stres, kerja berlebihan, kebosanan dan mengantuk.

Bagaimana pun, aktiviti menguap ini boleh mendatangkan bahaya, lagi-lagi apabila ia disertakan dengan bunyi ‘tuk’, berkemungkinan menunjukkan tulang rahang terkehel.

Rahang terkehel ini berlaku apabila sendi dalam bahagian mulut terkeluar daripada soketnya, akibat daripada menguap yang terlampau besar, makan melebihi kemampuan mulut, atau ketika muntah teruk dan semasa prosedur dental.

Adalah lebih baik jika anda mengelakkan ini daripada berlaku dengan mengamalkan tutup mulut semasa menguap, tidak membuka mulut dengan luas, serta makan pada kuantiti yang mencukupi dan tidak berlebih-lebihan.

Ini Sebab Kenapa Islam Benarkan Makan Kaki Ayam. Jawapannya Pasti Mengejutkan Anda!

Kalau pergi ke pasar memang kaki ayam ni ada dijual lambak dengan harga yang murah. Paling sedap kalau masak kari ataupun sup kaki ayam. Tak payah nak makan dengan nasi makan sup kaki ayam macam tu je pun sedap. Tapi, dalam kesedapan kaki ayam tu pernah tak terfikir “akibat” dan kesan makan kaki ayam ni?

Jangan panik! Disini kami kongsikan sebenarnya kaki ayam ni banyak khasiatnya tau. Jom baca:

1. Kaki Ayam Kaya Kolagen

Dalam sebuah kajian yang dilakukan oleh Fakulti Sains Haiwan Universiti Chung-Hsing di Taiwan, terungkap bahawa kaki ayam mengandungi kolagen yang sangat tinggi. Walaupun kadar kolagen alami pada kaki ayam hampir sama dengan kolagen yang banyak dijumpai pada sayuran hijau dan buah-buahan yang banyak mengandung vitamin C. Kolagen adalah salah satu bahan khas yang diperlukan kulit tubuh untuk mengekalkan keanjalan kulit. Manfaat kolagen yang terdapat dalam kaki ayam sangat banyak, antara lain adalah:

Kolagen memelihara kesihatan kulit dan membentuk kulit yang anjal kerana menyokong pergantian sel-sel kulit mati dengan sel kulit baru yang lebih cepat.

Kolagen membantu tubuh dalam menyerap kalsium dan protein sehingga membuat tubuh menjadi lebih sihat.

Kolagen dapat meningkatkan pengeluaran sel darah merah kerana bekerja dengan menguatkan struktur pembuluh darah.

Kolagen membantu tubuh dalam menurunkan berat badan kerana boleh meningkatkan metabolisme tubuh terhadap lemak.

Kolagen boleh membuat struktur tulang menjadi lebih kuat dan mencegah penyakit kerapuhan tulang.

2. Memelihara Sendi dan Mengurangkan Risiko Tulang Rapuh

Penyakit sakit sendi dan tulang rapuh biasanya banyak terjadi pada orang lanjut usia. Penyebabnya adalah tubuh tidak boleh mendapatkan kalsium dan tulang sudah tidak boleh menyerap kalsium dengan baik. Tapi dengan pengambilan kaki ayam sejak masih muda maka akan memberikan kesan yang berbeza. Bahagian kaki ayam memang hanya terdiri dari kulit, tendon dan tulang. Kandungan kaki ayam yang kaya dengan protein, kalsium, tulang rawan dan kolagen boleh mudah diserap oleh tubuh. Nutrisi ini sangat penting untuk mengukuhkan struktur tulang dan boleh mencegah kerapuhan tulang apabila sudah lanjut usia.

3. Menyembuhkan Cedera

Nutrisi yang dijumpai dalam kaki ayam adalah seperti protein dan kalsium. Kedua-dua nutrisi ini sangat penting untuk membantu menjana semula saraf, otot dan tulang manusia. Kajian yang sudah dilakukan oleh seorang penyelidik di Amerika mendedahkan bahawa potensi nutrisi tersebut boleh membantu menyembuhkan kecederaan. Walaupun keadaan kecederaan tulang belakang dipercayai boleh cepat sembuh dengan memakai makanan yang mengandungi kaki ayam.

5. Menjaga Kesihatan Kuku

Kaki ayam yang sudah dimasak akan mengeluarkan beberapa nutrisi yang sangat penting untuk tubuh. Pati atau beberapa jenis masakan lain dari kaki ayam boleh menghasilkan asid amino, kolagen, glisin, hidroksipolin, dan prolin yang boleh membantu menjaga kesihatan kuku. Kaki ayam yang dimasak biasanya akan mengeluarkan cecair atau gel khas yang banyak mengandungi gelatin. Nutrisi ini membantu tubuh dalam mengolah kalsium dan diserap oleh kuku.

6. Menyihatkan Gusi

Gusi adalah rangkaian kuat yang digunakan untuk menyokong gigi. Beberapa jenis penyakit gusi banyak disebabkan oleh masalah kesihatan gigi yang buruk. Namun boleh juga masalah ini ditimbulkan dari dalam tubuh. Kekurangan vitamin dan beberapa nutrisi lain juga akan membuat masalah pada gusi. Kaki ayam adalah makanan yang banyak mengandung nutrisi dalam jumlah yang sangat banyak. Ada jaringan ikat dan tulang rawan yang boleh berubah menjadi gel kerana mengandungi kolagen, asid amino, dan beberapa zat pembentuk gelatin. Kerana itulah semua zat ini akan memperbaiki keadaan kesihatan gusi.

7. Meningkatkan Sistem Kekebalan Tubuh

Kaki ayam memang terkenal dengan semua nutrisinya yang sangat penting seperti kolagen atau zat pembentuk gelatin. Selain itu ternyata kaki ayam juga mengandungi pelbagai jenis mineral seperti zink, tembaga, magnesium, kalsium dan fosforus. Semua mineral ini diperlukan oleh organ tubuh untuk membina kesihatan dan mengatasi pelbagai jenis penyakit. Dengan pengambilan kaki ayam maka juga boleh meningkatkan sistem kekebalan tubuh.

8. Membentuk Probiotik Semulajadi

Kaki ayam yang banyak mengandungi kolagen dan pelbagai jenis mineral lain ternyata juga boleh membentuk probiotik semula jadi. Agen gelatin yang banyak didapati pada cecair dari rebusan kaki ayam sangat baik dalam membentuk probiotik semula jadi. Probiotik akan membuat tubuh mampu membentuk imuniti semula jadi, menyihatkan usus dan mengatasi masalah saluran pencernaan.

9. Menyeimbangkan Hormon Tubuh

Kaki ayam juga menghasilkan beberapa jenis asid amino yang sangat baik untuk tubuh. Salah satu jenis asid amino yang dilepaskan dari kaki adalah arginin. Ini adalah jenis asid amino yang bermanfaat untuk tubuh. Salah satunya adalah membantu tubuh dalam melepaskan hormon yang menyebabkan perasaan tertekan dan stress. Bahkan arginina juga penting untuk menghasilkan hormon pembiakan baik untuk lelaki dan wanita.

10. Mencegah Kerosakan Rangkaian Tubuh

Manfaat kaki ayam yang terakhir adalah untuk menjaga kerosakan jaringan tubuh. Mempunyai rangkaian tubuh yang kuat memang sangat penting untuk kesihatan. Rangkaian ikat diperlukan untuk otot, tulang dan pelbagai jenis organ badan seperti hati, hempedu dan organ lain. Kaki ayam yang sudah dimasak akan mengeluarkan asid amino kumpulan glisin. Glisin mempunyai fungsi penting untuk mengukuhkan jaringan ikat tubuh, menjaga kesihatan organ tubuh, membantu tubuh dalam mengeluarkan racun-racun tubuh dan juga meningkatkan kualiti saraf sehingga dapat meningkatkan rasa selesa semasa tidur.

Tips Memasak Kaki Ayam

Kaki ayam memang terbukti mengandungi pelbagai nutrisi penting yang bermanfaat untuk membina kesihatan tubuh. Kaki ayam juga boleh membantu memulihkan stamina kerana keletihan, masa pemulihan selepas sakit atau operasi, memulihkan keadaan usus yang bermasalah dan mengatasi alergi terhadap beberapa makanan.

Namun memasak kaki ayam tidak boleh dilakukan secara sembarangan. Berikut ini adalah beberapa tips untuk memasak kaki ayam dan menghilangkan semua potensi bakteria.

Ambil bahagian kaki ayam. Potong paras paha bawah sehingga yang tertinggal benar-benar kaki.

Cuci dengan air bersih yang mengalir sehingga semua kotoran boleh keluar. Jika beli kaki ayam dari peniaga maka jangan terus memasaknya tapi cuci semula.

Potong semua bahagian kuku kaki ayam untuk menghilangkan bahagian kaki yang kelihatan kotor dan menjijikkan.

Rebus kaki ayam dengan air panas selama beberapa minit.

Longkang dan hilangkan lapisan kulit keras pada kaki ayam. Lapisan kulit berwarna kuning harus dihilangkan untuk mengurangkan potensi bakteria dan kotoran yang memang tertinggal dalam kaki ayam.

Rebus lagi bahagian kaki ayam dan masak sesuai dengan selera anda.

Selalu gunakan kaki ayam yang masih segar dan baru dipotong dan jangan memasak kaki ayam yang sudah disimpan lebih dari 48 jam di dalam peti sejuk.

Manfaat kaki ayam memang cukup banyak, namun pastikan anda memasaknya dengan cara yang benar. Kerana kaki ayam harus di cuci dengan bersih agar tidak menimbulkan bakteria yang berbahaya bagi kesihatan.

Semoga bermanfaat. Jangan lupa share ya…

Wow! Kerana Dipakai Oleh Menteri Kewangan Kita, Harga Jam G-Shock Ini Naik Secara Mendadak!

Belanjawan 2021 telah dibentangkan dengan teliti oleh Menteri Kewangan, Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz semalam. Belanjawan 2021 adalah yang pertama kali dibentangkan oleh kerajaan Perikatan Nasional (PN) selepas pertukaran kerajaan pada Mac tahun ini.

Belanjawan ini dinanti-nantikan rakyat dan disifatkan paling penting dan mencabar ekoran penularan COVID-19 yang memberi kesan mendalam kepada setiap rakyat serta ekonomi negara. Ucapan penuh Tengku Zafrul boleh dibaca di sini.

Selain inisiatif Belanjawan 2021 yang menarik perhatian netizen seperti pengeluaran simpanan daripada Akaun 1 KWSP dan skim pemilikan rumah, jam tangan yang disarung Tengku Zafrul juga menarik perhatian netizen terutamanya peminat setia G-SHOCK.


Berdasarkan perkongsian netizen, Tengku Zafrul menyarung model G-SHOCK GA-900-2ADR ketika membentangkan Belanjawan 2021 semalam.

Jam tangan ini boleh didapati pada harga RM495 ketika ini di Lazada. Tetapi disebabkan faktor ia sudah disarung oleh Tengku Zafrul, ada yang sudah mula jual kembali model ini dengan harga setinggi RM1,200.

Tengku Zafrul merupakan seorang yang aktif bersukan dan tidak mustahil jenama seperti G-SHOCK ini kerap disarung oleh beliau. Buat anda yang mencari sebuah jam tangan yang bergaya dan lasak, sempat lagi untuk membelinya pada harga pasaran di sini sebelum dikebas habis oleh reseller.

P/S: Sekiranya ia sudah sold out, mungkin anda boleh buat tempahan di laman Instagram ini yang menjual model ini pada harga yang munasabah kerana stok yang ditawarkan beliau adalah dari United Kingdom.

Sumber: The Vocket

Ini Kata-Kata TMJ Yang Padu Pada Pasukan Bola Sepak Negeri Lain

TMJ dalam satu kemaskini melalui laman sosial Facebook Johor Southern Tigers sebentar tadi menyatakan bahawa penswastaan kelab bola sepak adalah satu perkara yang sia-sia jika masih menggunakan dana kerajaan.

Dalam kemaskini itu juga, turut dijelaskan bagaimana kelab bola sepak Johor Darul Ta’zim yang diwujudkan sejak tahun 2013 itu telah menolak penggunaan dana kerajaan negeri sejak ditubuhkan selain mereka juga memiliki strategi perniagaan tersendiri untuk menjana pendapatan serta membuat pelaburan dalam projek jangkamasa panjang.

“Saya berasa bangga mengemudikan sebuah kelab bola sepak yang tidak bergantung kepada dana kerajaan. Malah, Kelab Bolasepak Johor Darul Ta’zim (JDT) telah menolak penggunaan dana kerajaan negeri sejak 2013 kerana ianya adalah wang rakyat dan seharusnya digunakan untuk keperluan lain yang lebih memanfaatkan rakyat, terutama ketika waktu getir seperti pandemik Covid-19 yang menjejaskan kesemua lapisan masyarakat.”

“Saya berbangga kerana JDT mempunyai strategi perniagaan tersendiri — termasuk dari sudut komersil — untuk menjana dana dan melabur dalam projek jangka panjang dan bukannya hanya menunggu kerajaan negeri untuk membina infrastruktur malah mengeluarkan dana setiap tahun.”

“Apa yang sedang berlaku dalam industri bola sepak Malaysia bukanlah penswastaan yang sebenar. Ianya cuma gambaran dimana perkara yang berubah hanyalah di atas kertas tetapi amalan lama masih diteruskan dan tetap mengharapkan dana kerajaan.”

“Apabila saya mewujudkan JDT dan menswastakannya pada tahun 2013, terdapat sebilangan orang yang mempersendakan kami. Sekarang JDT sudahpun mencatat pelbagai kejayaan di dalam dan di luar padang sementara pasukan lain hanya pada hari ini, 2020 memikirkan tentang logo baru mereka.”

Sumber: The Vocket