Sunday

Kenali 10 Jenis Cendawan Yang Boleh Dimakan Dan Tidak Boleh Dimakan

Cendawan mudah ditemui di dalam hutan atau kebun disebabkan oleh iklim panas dan lembap sepanjang tahun. Cendawan ialah sejenis kulat yang tumbuh di atas tanah atau sumber nutriennya. Cendawan yang dikenali ramai ialah cendawan butang (Agaricus bisporus), yang berbatang pendek dan bahagian atasnya berbentuk payung atau cuping. Namun banyak lagi cendawan yang berbentuk lain.

Cendawan turut diiktiraf sebagai herba yang berguna pada manusia. Sesetengahnya tumbuh meliar manakala sesetengah lagi ditanam oleh manusia sebagai makanan serta untuk perubatan. Kajian mendapati cendawan boleh mengurangkan kandungan gula dan menambah insulin di dalam darah, membunuh beberapa jenis virus yang membawa penyakit berjangkit dan turut berperanan sebagai agen mempertahankan badan dari serangan barah. Terdapat juga cendawan yang beracun.

Cendawan boleh digunakan secara segar seperti dimakan sebagai sayur. Selain itu pada masa sekarang kebanyakan cendawan ini telah dijadikan serbuk didalam bentuk kapsul. Ini untuk memudahkan para pengguna kerana cendawan yang segar agak terhad di dalam pasaran.

Tetapi apa yang kita perlu tahu, tak semua cendawan yang tumbuh itu boleh dimakan. Sesetengah cendawan ini  beracun dan amat berbahaya untuk kita makan. Antaranya adalah cendawan kukur atau nama saintifiknya Schizophyllun commune. Sebelum memetik cendawan, mari kita ketahui jenis cendawan yang boleh dimakan dan tidak boleh dimakan.


Sumber: Bidadari

Cendawan Taugeh - Boleh Dimakan
Jenis cendawan ini biasanya ditemui tumbuh di permukaan tanah yang terdapat anai-anai di bawahnya. Saiz cendawan ini amat kecil iaitu sekitar 20 hingga 30 milimeter sahaja. Cendawan ini berbentuk payung berwarna putih keperang-perangan.

Pasti anda perasan bawah di bahagian bawah cendawan ini terdapat insang berwarna putih. Cendawan ini mempunyai tangkai yang panjang sekitar 60 hingga 70 milimeter panjangnya. Cendawan ini boleh dimakan dan biasanya ia dimakan secara goreng atau rebus.

Sumber: Bidadari

Cendawan Kukur - Boleh Dimakan
Cendawan kukur ini biasanya boleh dimakan secara masak lemak ataupun digoreng. Rasanya amat sedap. Rugi jika anda tidak mencubanya.

Jenis cendawan ini berbentuk seakan kipas yang bersaiz 5 hingga 10 milimeter. Ia biasanya tumbuh meliar di atas kayu mati dan amat senang dijumpai. Biasanya dimana ada pokok kayu getah mati maka adalah cendawan kukur ini.

Sumber: Bidadari

Struktur cendawan ini amat kenyal dan tidak rapuh. Bahagian atasnya mempunyai bulu yang halus berwarna putih keperang-perangan. Di bawahnya pula terdapat insang yang berwarna coklat.

Cendawan Enokitake - Boleh Dimakan
Cendawan Enokitake adalah jenis cendawan yang boleh dimakan. Ia berbentuk panjang berwarna putih seperti tauge.  Enokitake ini dikenali juga sebagai cendawan musim sejuk atau cendawan pinang emas. 

Di tempat beriklim sejuk, cendawan ini tumbuh secara bebas pada suhu udara rendah. Cendawan ini akan mula banyak pada musim gugur hingga awal musim bunga. Jenis cendawan ini juga diketahui sering tumbuh di bawah lapisan salji.

Sumber: Bidadari

Bukan itu sahaja, ia juga tumbuh di permukaan batang kayu reput dan pohon-pohon yang berdaun lebar. Cendawan Enokitake ini sering dianggap sebagai hama bagi beberapa industri produk pertanian.

Cendawan Tiram - Boleh Dimakan
Cendawan tiram merupakan salah satu jenis cendawan yang boleh dimakan dan ditanam di Asia sejak dahulu kala. Kini ia ditanam secara komersil di seluruh dunia sebagai makanan. Cendawan ini mempunyai persamaan yang sama dengan kulat Pleurotus eryngii. 

Sumber: Bidadari

Cendawan tiram juga digunakan dalam industri bioremediasi. Ia sering digunakan dalam masakan Cina dan Jepun. Jenis cendawan ini juga sering dijadikan sebagai makanan istimewa dan sedap dimakan bersama kicap.

Cendawan Butang - Boleh Dimakan
Salah satu cendawan yang boleh dimakan dan tumbuh secara semula jadi adalah cendawan butang. Jenis cendawan ini biasanya tumbuh di kawasan padang rumput dan ladang-ladang selepas hujan dari musim bunga sehinggalah datangnya musim gugur di seluruh dunia. Walaupun ia hanya terdapat di sekitar Eropah dan Amerika Utara, tetapi populasi spesies ini naik secara mendadak. Kini cendawan butang merupakan salah satu cendawan yang paling banyak ditanam secara komersial di seluruh dunia. Ia biasanya ditabur di atas piza dan dimakan bersama salad dan sebagainya. Rasanya amat sedap dan menyelerakan.



Sumber: Bidadari

Cendawan Amanita Bisporigera - Beracun
Amanita bisporigera adalah spesies cendawan beracun yang berbahaya dalam keluarga Amanitaceae. Ia biasanya dikenali sebagai cendawan ‘Eastern North American Destroying Angel’ atau cendawan malaikat pemusnah.


Cendawan ini mempunyai payung putih halus yang dapat mencapai hingga 10 centimeter dan panjangnya sehingga 14 sentimeter. Jenis cendawan ini mempunyai dua spora dalam satu induk.


Sumber: Bidadari

Cendawan Pholiotina Rugosa - Beracun
Pholiotina rugosa adalah cendawan rumput biasa yang tumbuh secara meluas dan sangat biasa dijumpai di kawasan Barat Laut Pasifik. Jenis cendawan ini juga telah dijumpai di Eropah, Asia dan Amerika Utara.


Ia mengandungi mikotoksin yang boleh membawa kepada kematian. Awas, jenis cendawan ini tidak boleh dimakan.

Sumber: Bidadari

Cendawan Sulfur Tuft - Beracun
Cendawan sulfur tuft atau clustered woodlover adalah jenis cendawan hutan yang biasa dan sering kali dijumpai ketika hampir tidak ada cendawan lain. Cendawan ini tumbuh secara besar-besaran dalam gumpalan besar pada tunggul, akar mati atau batang pokok yang lebar.

Cendawan Sulfur tuft amat pahit dan merupakan cendawan yang beracun. Jika memakannya, ianya boleh menyebabkan muntah, cirit-birit dan sawan.


Toksin utama di dalam jenis cendawan ini adalah steroid yang dikenali sebagai steroid fasciculol E. Jangan sesekali makan cendawan jenis ini.

Sumber: Bidadari


Cendawan Galerina Sulciceps - Beracun
Spesies cendawan yang sangat berbahaya dan tidak boleh dimakan juga adalah Galerina sulciceps. Ia hidup di wilayah tropika Indonesia dan India, namun kadang-kadang dilaporkan membiak di rumah Eropah.

Jenis cendawan ini mengandungi lebih banyak toksik daripada deathcap (Amanita phalloides). Cendawan ini terbukti mengandungi toksin alpha- (α-), beta- (β-) dan gamma- (γ-) amanitin.


Ia merupakan satu siri keracunan di Indonesia pada tahun 1930-an yang mengakibatkan 14 kematian akibat pengambilan jenis cendawan ini.

Sumber: Bidadari


Cendawan Galerina Marginata - Beracun
Galerina marginata adalah jenis cendawan yang beracun dalam keluarga Hymenogastraceae dari Agaricales. Sudah tentu tidak boleh dimakan.  Cendawan ini mempunyai payung coklat hingga kuning coklat yang pudar ketika musim kering.

Insang cendawan ini berwarna kecoklatan dan memberikan cetakan spora yang berkarat. Cincin membran yang jelas kelihatan pada batang spesimen muda jenis cendawan ini akan hilang seiring bertambahnya usianya.

Sumber: Bidadari

Pada badan cendawan yang lebih tua, penutupnya lebih rata dan insang dan batangnya lebih berwarna. Cendawan Galerina marginata tersebar luas di Hemisfera Utara, termasuk Eropah, Amerika Utara, Asia, dan juga telah dijumpai di Australia. 


Ia adalah cendawan yang tumbuh pada kayu konifer yang reput. Spesies ini yang sangat beracun dan mengandungi amatoksin mematikan yang sama seperti dengan cendawan Amanita phalloides. Memakannya boleh menyebabkan kerosakan hati yang teruk, muntah, cirit-birit, hipotermia, dan akhirnya mengalami kematian jika tidak dirawat dengan cepat. 

Semoga bacaan memberi manfaat pada rakan-rakan.


Sumber rujukan: Jabatan Perhutanan, Wikiwand dan Warisan Petani blogspot

Kenali Pokok Betik Dan Khasiat Serta Penyediaan Air Rebusan Daun Betik Sebagai Rawatan Herba

Betik merupakan tumbuhan yang banyak terdapat di ASEAN. Tumbuhan ini berasal dari Mexico Selatan, namun kini pokoknya ditanam di hampir semua negara beriklim tropika.


Pokok betik menghasilkan buah yang boleh dimakan. Buah betik banyak dijual di pasar-pasar, termasuk pasar tani, dan pasar sayur. Pucuk betik sering dicelur untuk dijadikan ulam dan dimakan bersama sambal belacan. Pucuk muda betik berasa pahit, manakala buah muda betik jika dibuat halwa berasa masam-masam manis.


Sumber: Wikiwand

Daun Betik
Daun betik dikenali berkesan dalam merawat penyakit seperti asma, arthritis, kanser dan diabetes.

Sumber: Wikiwand

Khasiat daun betik dengan memakan seperti sayuran atau dijadikan teh herba.

Berikut adalah khasiat daun betik:

  • Mempunyai fungsi diuretik: Meningkatkan penghasilan urin dan sangat berkesan merendahkan tekanan darah.
  • Mengalakkan keazaman ketika bersenam: Dikatakan mencetuskan keazaman untuk melakukan lebih senamana kerana ia merupakan herba yang bebas gula dan lemak
  • Bebas dari gula: Sebagai herba perubatan, daun betik mengandungi hampir tiada gula langsung
  • Rendah karbohidrat: Sangat berkhasiat untuk golongan diabetes
,kkjhuhjui 'i p p nmn jq3W

Cara-cara Penyediaan Sebagai Teh herba

  • Sediakan 3 ke 6 daun betik muda
  • Panaskan dua liter air
  • Rebuskan daun betik sehingga kandungan air tersejat sehingga separuh
  • Biarkan sejuk seketika, tapis air dan boleh tambahkan madu atau herba yang lain


Sumber: Wikiwand


Semoga perkongsian ini memberi manfaat pada rakan-rakan

Sumber rujukan: Jabatan Perhutanan, Wikiwand dan Warisan Petani blogspot

Kenali Pokok Barli Dan Khasiat Serta Petua Air Barli Dalam Merawat Batu Karang

Barli (Hordeum vulgare) merupakan makanan manusia dan makanan ternakan yang penting, tergolong dalam keluarga rumput Poaceae. Barli merupakan tanaman bijirin yang kelima terbesar ditanam di dunia (530,000 km² atau 132 milion ekar). Tempoh percambahannya antara 1-3 hari.

Di Malaysia, bijirin yang dikenali umum sebagai "barli" sebenarnya merujuk kepada satu tanaman lain yang panggil "air mata Nabi Ayub" dalam bahasa Inggeris (Job's Tears, coix lacryma-jobi). Tumbuhan ini sebenarnya berlainan genus dengan barli asli, namun ia seringkali dijual di pasaran dengan nama "barli" atau "barli mutiara Cina".



Sumber: Wikiwand

Sejarah Pokok Barli
Barli yang ditanam merupakan keturunan dari Barli liar (Hordeum spontaneum), yang masih boleh ditemui di Timur Tengah. Kedua-dua bentuk (luder) adalah diploid (2n=14 kromosom). Kesemua variasi barli menghasilkan biji benih yang mampu tumbuh apabila dikacukan dan dengan itu dianggap satu spesies yang sama masa kini. Perbezaan utama antara berli liar dan yang ditanam adalah rachis rapuh pada barli liar yang membantu kepada penyebaran sendiri (self-propagation). Jumpaan terawal barli datangnya dari tapak Epi-Paleolitik di Levant, bermula di Natufian. Barli yang ditanam telah dijumpai pada lapisan akeramik neolitik (PPN B) di Tell Abu Hureyra di Syria. Penanaman barli kelihatannya sama dengan gandum.

Barli, dilihat sebagai pemberian utama dan silam dari bumi, mempunyai kepentingan upacara (had ritual significance), kemungkinannya dari tempoh terawal Misteri Eleusinian (Eleusinian Mysteries). Penyediaan kykeon atau minuman campuran bagi penerimaan (initiates), disediakan dari barli dan herba, dirujuk dalam Homeric hymn hingga Demeter, yang juga dikenali sebagai "Ibu-barli".

Orang-orang Greek mengeringkan barli groats dan mengoreng mereka sebelum menyediakan bubur, menurut Pliny yang tua Sejarah Semulajadi Pliny (Pliny's Natural History) (xviii.72). Ini menghasilkan malt yang menapai dan menjadi beralkohol sedikit.

Sumber: Wikiwand

Kegunaan Buah Barli
Barli merupakan makanan ruji bagi manusia dan haiwan lain. Ia lebih tahan tanah dengan kandungan garam yang tinggi berbanding gandum, yang mungkin menjelaskan peningkatan penanaman barli di Mesopotamia semenjak alaf ke-2 SM seterusnya. Barli masih mampu hidup dalam keadaan yang terlalu sejuk bagi sesetengah jenis bijian lain seperti rai.

Air barli enak diminum panas atau sejuk. Air ini sebenarnya dibuat daripada sejenis bijirin yang dipanggil "air mata Nabi Ayub" (Job's Tears) yang berlainan spesis dengan barli asli.
Air barli enak diminum panas atau sejuk. Air ini sebenarnya dibuat daripada sejenis bijirin yang dipanggil "air mata Nabi Ayub" (Job's Tears) yang berlainan spesis dengan barli asli.
Penghasilan barli malt merupakan kandungan utama penghasilan bir dan wiski.

Di Malaysia, bijirin yang dikenali umum sebagai "barli" sebenarnya merujuk kepada satu tanaman lain yang panggil "air mata Nabi Ayub" dalam bahasa Inggeris (Job's Tears, coix lacryma-jobi). Tumbuhan ini sebenarnya berlainan genus dengan barli asli, namun ia seringkali dijual di pasaran dengan nama "barli" atau "barli mutiara Cina". Air "barli" ini enak diminum panas atau sejuk. Ia dianggap dapat menyejukkan badan dalam kepercayaan orang Cina.

Petua Air Barli
Air Barli dapat menghentikan pembentukan batu karang. Malah ia dapat menghancurkan
batu karang yang ada. Ini adalah sebabnya:

  • Pengambilan air barli secara harian dikatakan salah satu cara semulajadi berkesan untuk batu karang kerana ia dapat menghasilkan tekanan pundi kencing yang diperlukan untuk menjadikan pengeluaran batu karang lebih mudah.
  • Air barli dapat membantu mengekalkan keseimbangan PH dalam tubuh kita dengan menjadikan ia alkali. Ia mengelakkan dari terjadinya batu karang baru.
  • Barli mengandungi magnesium yang banyak, ia dapat mempercepatkan pemecahan krsital kalsium oxalate.
  • Air barli dapat menyuburkan buanh pinggang dan menyihatkannya.


Cara Membuat Air Barli

  • Tuangkan 1 liter air minuman dalam periuk. Ambil satu sudu besar biji barli dan tambahkan ke dalam periuk
  • Renehkan biji barli dengan api yang kecik selama 30 minit. Keluarkan periuk dari api setelah air berkurangan sehingga setengah.
  • Sejukkan dan boleh terus diminum.
  • Tambahkan perahaan jus lemon atau satu sudu besar madu sebagai perasa.


Sumber: Wikiwand

Semoga perkongsian ini memberi manfaat pada rakan-rakan

Sumber rujukan: Jabatan Perhutanan, Wikiwand dan Warisan Petani blogspot