Monday

Kenali Pokok Lempuyang - Antara Tumbuhan Herba yang Mempunyai Pelbagai Khasiat Kesihatan dan Perubatan.

Pokok Lempuyang merupakan salah satu tumbuhan herba yang mempunyai pelbagai khasiat kesihatan dan perubatan. Pokok Lempuyang sama seperti pokok halia, kunyit atau temulawak. 

Pokok Lempuyang mengandungi umbisi yang menjalar di dalam tanah dan mengeluarkan rizom sebagai anak pokok. Ia hidup secara berumpun dan mudah dbiakkan melalui keratan umbisi atau pecahan rumpun.

Bahagian Lempuyang yang bermanfaat ialah umbisinya yang boleh dituai seperti halia atau kunyit. 

Umbisi Lempuyang  berwarna kuning muda dan diselaputi satu lapisan kulit nipis berwarna kelabu.

Jus Umbisi
Jus umbisi boleh didapati dengan cara menghancurkannya menggunakan lesung, sagat, parut atau diblender saja. Rasanya sangat pahit.



Sumber: Warisan Petani

Tanaman Herba Yang Mengandungi Khasiat Kesihatan
Masyarakat Jawa menggunakan umbisi Lempuyang sebagai salah satu bahan asas membuat jamu terutama untuk kegunaan wanita lepas bersalin. 

Meminum jus Lempuyang dikatakan dapat menambahkan selera makan, dapat menanbahkan darah dan menyegarkan badan. 


Sumber: Warisan Petani

Jus lempuyang juga dijadikan ubat cacing, ubat batuk, sakit perut dan buasir. Lempuyang juga digunakan sebagai pereda kesan alergi makanan dan gatal-gatal kulit. 

Kaum ibu pada zaman dahulu meminum jus lempuyang untuk mengurangkan kesuburan bertujuan menjarakkan kehamilan.


Rizom Lempuyang
Sumber: Warisan Petani

Banyak lagi khasiat yang boleh didapati daripada tanaman herba lempuyang. Sekarang sudah ada produk lempuyang dalam bentuk kapsul yang lebih mudah digunakan.


Sumber: Warisan Petani



Sumber rujukan: Jabatan Perhutanan, Wikiwand dan Warisan Petani blogspot

Pokok Temu Pauh - Rizomnya Berbau Seperti Bau Buah Pauh atau Buah Mangga.

Pokok Temu ada beberapa jenis, salah satunya ialah pokok Temu Tauh. Ia dipanggil Temu Pauh kerana rizomnya berbau seperti bau buah pauh/mangga. 


 
Sumber: Warisan Petani

Tanaman Herba Yang Mengandungi Khasiat Kesihatan
Pokok Temu Pauh adalah tanaman herba yang mengandungi pelbagai khasiat kesihatan yang hidup berumpun seperti pokok kunyit. Ia mengandungi umbisi berakar dan mengeluarkan rizom yang akhirnya akan menerbitkan anak pokok.


Sumber: Warisan Petani

Mudah Dibiakkan
Pokok Temu Pauh mudah dibiakkan melalui pecahan rumpun atau pun menggunakan umbisi yang akan mengeluarkan rizom sebagai anak pokok.

Sesuai Dijadikan Ulam
Rizom Temu Pauh yang muda sangat sesuai dijadikan ulam dan dimakan bersama sambal belacan. Bau dan rasanya seolah-olah buah pauh muda dan tidak pahit. Ulaman temu pauh dijadikan makanan pembuka selera seperti ulam-ulaman lain. Ia juga dijadikan salah satu ramuan untuk membuat urab atau kerabu. Umbisi muda temu pauh ini boleh dibuat sambal goreng atau ditambahkan dalam masakan sayuran. 

Jus Temu Pauh Boleh Diminum
Jus temu pauh pula diminum untuk meredakan pelbagai jenis penyakit. 

Bahan Mandian Herba
Daun temu pauh biasanya dijadikan salah satu bahan mandian herba bagi wanita lepas bersalin. 


 
Sumber: Warisan Petani

Bagi tujuan perawatan herba, rizom Pokok Temu Pauh perlu diparut atau diblender untuk mendapatkan jusnya. Jus Temu Pauh dikatakan mengandungi bahan antikanser dan antibakteria.


Hanya Rizom Muda yang sesuai dijadikan ulaman/masakan.
Sumber: Warisan Petani

Ia juga diminum untuk tujuan perawatan penyakit kencing manis, darah tinggi dan untuk menurunkan paras kolesterol jahat dalam darah. Jus temu pauh juga boleh mengurangkan batuk dan boleh melawaskan sistem pencernaan kita. Ada juga yang mengatakan, pemakanan temu pauh dapat mengurangkan stress dan awet muda


Sumber rujukan: Jabatan Perhutanan, Wikiwand dan Warisan Petani blogspot

Kenali Pokok Kencur atau Cekur - Yang Mempunyai Banyak Manfaat

Kencur atau cekur merupakan tanaman herba dua guna iaitu sebagai sayuran serta ulaman dan sebagai bahan perubatan tradisional kerana hilai herbanya yang tinggi.

Pokok kencur hidup melalui umbisi atau rizomnya yang terdapat di dalam tanah seperti pokok kunyit atau halia tetapi pokoknya lebih renek dan bentuk dunnya lebih kecil. Ia hidup berumpun dan mudah dibiakkan melalui pecahan rumpun atau pun melalui semaian umbisinya yang matang. Hasil utama tanaman kencur ialah daunnya yang dijadikan bahan masakan dan ulaman dan umbisinya yang dijadian bahan perawatan herba.

Daun Kencur Dijadikan Bahan Masakan

Daun kencur banyak digunakan oleh masyarakat Jawa untuk masakan pecel ikan atau pun ayam. Daunnya juga dijadikan bahan membuat keluban/urap. Disamping itu, daun kencur dijadikan bahan campuran dalam menu kerabu. 

Rizom kencur biasanya dijadikan bahan ramuan masakan seperti kunyit atau halia. Ia juga boleh dijadikan ulaman dimakan bersama nasi. Rasanya agak pedas dan sedikit pahit serta mempunyai aroma yang tersendiri.

Sumber: Warisan Petani Blogspot


Beberapa Khasiat Kencur

Umbisi kencur yang mempunyai pelbagai khasiat herba. Boleh dijadikan bahan penanaman dan akan mengeluarkan rizom baru.

Selain dijadikan bahan ramuan masakan dan ulaman, tanaman kencur juga mempunyai nilai herba yang banyak manfaatnya.  


Sumber: Warisan Petani Blogspot


Kencur dapat menambahkan selera makan terutama bagi kanak-kanak dan boleh meredakan pelbagai penyakit seperti batuk, sakit sendi, sakit perut, membuang angin dalam badan, mengurangkan bengkak, muntah


Bahan Perawatan Untuk Wanita
Kencur biasa digunakan sebagai bahan perawatan wanita terutama untuk wanita lepas bersalin. Pengamal makanan kencur dikatakan boleh awet muda. 


Sumber: Warisan Petani Blogspot


Jamu Beras Kencur
Jamu beras kencur digunakan oleh masyarakat Jawa untuk menyegarkan badan, memulihkan tenaga dan menghilangkan lenguh-lenguh sendi akibat penat bekerja. 


Sumber rujukan: Jabatan Perhutanan, Wikiwand dan Warisan Petani Blogspot