Pokok Lempuyang mengandungi umbisi yang menjalar di dalam tanah dan mengeluarkan rizom sebagai anak pokok. Ia hidup secara berumpun dan mudah dbiakkan melalui keratan umbisi atau pecahan rumpun.
Bahagian Lempuyang yang bermanfaat ialah umbisinya yang boleh dituai seperti halia atau kunyit.
Umbisi Lempuyang berwarna kuning muda dan diselaputi satu lapisan kulit nipis berwarna kelabu.
Jus Umbisi
Jus umbisi boleh didapati dengan cara menghancurkannya menggunakan lesung, sagat, parut atau diblender saja. Rasanya sangat pahit.
Sumber: Warisan Petani
Tanaman Herba Yang Mengandungi Khasiat Kesihatan
Masyarakat Jawa menggunakan umbisi Lempuyang sebagai salah satu bahan asas membuat jamu terutama untuk kegunaan wanita lepas bersalin.
Meminum jus Lempuyang dikatakan dapat menambahkan selera makan, dapat menanbahkan darah dan menyegarkan badan.
Sumber: Warisan Petani
Jus lempuyang juga dijadikan ubat cacing, ubat batuk, sakit perut dan buasir. Lempuyang juga digunakan sebagai pereda kesan alergi makanan dan gatal-gatal kulit.
Kaum ibu pada zaman dahulu meminum jus lempuyang untuk mengurangkan kesuburan bertujuan menjarakkan kehamilan.
Rizom Lempuyang
Sumber: Warisan Petani
Sumber: Warisan Petani
Sumber rujukan: Jabatan Perhutanan, Wikiwand dan Warisan Petani blogspot