Sunday

Ada Apa Pada Sengkuang? Jom Belajar Resepi Sengkuang Calit Yang Sedap

Pachyrhizus erosus, biasanya dikenali sebagai sengkuang, jícama (/ˈhɪkəmə/; bahasa Sepanyol jícama [ˈxikama] (bantuan·info); dari Nahuatl xīcamatl, [ʃiːˈkamatɬ]), sengkuang Mexico, atau lobak Mexico, ialah nama pokok asli Mexico, walaupun nama yang paling biasa merujuk kepada akar ubi tumbuhan itu yang boleh dimakan. Sengkuang merupakan spesies dalam genus Pachyrhizus dalam keluarga kacang (Fabaceae). Tumbuh-tumbuhan dalam genus ini biasanya dirujuk sebagai sengkuang, walaupun istilah "sengkuang" boleh menjadi satu lagi nama untuk jícama. Spesies utama sengkuang yang lain juga asli dalam benua Amerika.

Sumber: Wikiwand

Ramuan
  • 1 biji sengkuang (dipotong nipis)
  • 100 gm kacang tanah tumbuk

Bahan Kuah
  • 1/2 botol kicap masin
  • 6 sudu gula merah
  • 1 inci belacan
  • 5 sudu besar sos cili
  • 3 sudu besar cili kisar
  • 3 sudu besar bijan (disangai)
  • 2 sudu besar tepung ubi
Sumber: Wikiwand

Langkah
  • Satukan kicap, sos cili, gula merah, belacan dan cili kisar. Masak sehingga mendidih.
  • Masukkan tepung ubi dan bijan. Kacau sebati dan masak sehingga kuah pekat. Tutup api dan sejukkan seketika.
  • Sapu kuah pada permukaan sengkuang. Tabur kacang tanah tumbuk. 
Semoga perkongsian ini memberi manfaat pada rakan-rakan

Sumber rujukan: Jabatan Perhutanan, Wikiwand dan Cookpad