Sunday

Ada Apa Pada Petola? Jom Masak Lemak Manis Petola

Petola atau juga dikenali sebagai petola segi (nama sains: Luffa acutangula) merupakan buah dalam kategori sayuran hijau. Dalam bahasa Inggeris ia dikenali sebagai Luffa atau Loofah/Lufah (dari bahasa Arab لوف) dan merupakan tumbuhan tropika dan sub tropika menjalar tahunan yang terdiri dari genus Luffa. Buah dari dua spesies, L. acutangula dan L. aegyptiaca, ditanam untuk dituai sebelum buah matang dan dimakan sebagai sayuran, dan popular dalam masakan Asia dan Afrika

Sumber: Wikiwand

Ramuan

  • 1/2 petola di potong
  • 1/2 lobak merah
  • 1/4 kubis
  • 1 mangkuk bunga kubis
  • 1 tangkai cili hijau besar hiris
  • 1 paket Fucuk direndam
  • 1 inci halia
  • 2 biji bawang putih hiris
  • 2 biji bawang merah hiris
  • 1 gengam ikan bilis
  • 1 sudu minyak zaitun
  • 1 kotak santan
  • 6 cawan air cuckoo
  • 1 sudu garam
  • 1 secukup rasa
  • 1 sudu gula
Langkah
  • Tumiskan bawang,halia & ikan bilis
  • Sedikit kuning, masukkan santan.sedikit didih.
  • Masukkan lobak & bunga kubis.sedikit lembut.
  • Masukkan air sehingga didih.
  • Masukan kubis, petola & cili.gaul rata.
  • Masukan fucuk & bahan perasa. Siap & hidang.

Sumber: Wikiwand


Semoga perkongsian ini memberi manfaat pada rakan-rakan

Sumber rujukan: Jabatan Perhutanan, Wikiwand dan Cookpad