Sunday

Apa Yang Boleh Dibuat Dengan Daun Pandan? Jom Belajar Resepi Nona Manis Pandan

Pokok Pandan (Pandanus amaryllifolius) merupakan sejenis pokok yang banyak kegunaannya bagi orang-orang India. Ia digunakan sebagai pewangi makanan seperti air sirap, dan dalam upacara tertentu seperti sebagai bunga rampai dalam istiadat perkahwinan Melayu.

Di Malaysia, pokok pandan dibezakan antara pandan biasa dan pandan wangi. Pokok Pandan Wangi adalah lebih kecil daunnya, tetapi berbau lebih wangi.

Sumber: Wikiwand

Ramuan
Bahan A
  • 1/2 cawan tepung jagung
  • 1/2 cawan air pandan
  • 1/2 cawan santan kara
  • Masak hingga pekat
Bahan B
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 cawan santan
  • 1/2 cawan gula castor
  • 1 biji telur A
  • Pewarna hijau
  • Blender semua bahan dan tapis
Bahan C
  • 1 cawan santan
  • 2 sudu besar tepung jagung
  • Masak hingga pekat untuk bahagian tengah
Sumber: Wikiwand

Langkah-langkah
Cara2
  • Bahan A yg dimasak di satukan dalam bahan B. Kacau sebatikan.
  • Masukkan adunan ¾ dlm cup..kemudian tuangkan bahan C ditengah.
  • Panaskan kukusan dan kukus 10 minit api sederhana kecik *sukatan utk 25bj kuih nona manis.

Semoga perkongsian ini memberi manfaat pada rakan-rakan.

Sumber rujukan: Jabatan Perhutanan, Wikiwand dan Cookpad