Pokok Pandan (Pandanus amaryllifolius) merupakan sejenis pokok yang banyak kegunaannya bagi orang-orang India. Ia digunakan sebagai pewangi makanan seperti air sirap, dan dalam upacara tertentu seperti sebagai bunga rampai dalam istiadat perkahwinan Melayu.
Di Malaysia, pokok pandan dibezakan antara pandan biasa dan pandan wangi. Pokok Pandan Wangi adalah lebih kecil daunnya, tetapi berbau lebih wangi.
Ramuan
Langkah-langkah
Bahan A
- 1/2 cawan tepung jagung
- 1/2 cawan air pandan
- 1/2 cawan santan kara
- Masak hingga pekat
- 1 cawan tepung gandum
- 1 cawan santan
- 1/2 cawan gula castor
- 1 biji telur A
- Pewarna hijau
- Blender semua bahan dan tapis
- 1 cawan santan
- 2 sudu besar tepung jagung
- Masak hingga pekat untuk bahagian tengah
Cara2
- Bahan A yg dimasak di satukan dalam bahan B. Kacau sebatikan.
- Masukkan adunan ¾ dlm cup..kemudian tuangkan bahan C ditengah.
- Panaskan kukusan dan kukus 10 minit api sederhana kecik *sukatan utk 25bj kuih nona manis.
Semoga perkongsian ini memberi manfaat pada rakan-rakan.
Sumber rujukan: Jabatan Perhutanan, Wikiwand dan Cookpad