Sumber: Wikiwand
Ramuan
- 2 cawan beras pulut
- 1 cawan bunga telang
- 1 cawan gula merah @ 2 ketul gula melaka
- 2 helai daun pandan
- 1 cawan air
- 1/2 cawan santan cair
- 1 sudu teh air kapur (keruh)
- Garam
- Daun pisang
- Sedikit gula putih
Langkah
- Basuh beras pulut dan toskan.Rendam bunga telang dengan sedikit air panas sekadar tenggelam bunga.
- Tapis air bunga tadi.Di dalam periuk,masukkan beras pulut,air bunga telang,santan cair,air,garam,air kapur dan daun pandan.
- Kacau di atas api perlahan,sampai separuh masak.Angkat.
- Sapu daun pisang dengan sedikit minyak untuk elak melekat semasa proses nak potong kuih nanti.Letakkan beras pulut tadi,gulung dan ikat kemas.Rebus semula sehingga masak.
- Potong lopes dengan benang.Golekkan di atas kelapa parut yang dah dikukus.
- Sedia untuk di nikmati bersama air gula merah.
Sumber rujukan: Jabatan Perhutanan, Wikiwand dan Cookpad