Sunday

Ada Apa Pada Pokok Kabung? Belajar Buat Manisan Pokok Kabung

Pokok Kabung, kantor atau enau (bahasa Inggeris: Common Sugar Palm) ialah satu spesies tumbuhan dalam famili Arecaceae yang berasal dari Asia Tenggara, dan Australia Utara. Nama botaninya Arenga pinnata.

Pokok kabung ialah sejenis pokok palma yang mempunyai daun berpelepah seperti pelepah daun kelapa. Batang pokoknya kukuh dan mempunyai pelepah pada pangkal setiap daun. Pelepah ini mempunyai serat hitam yang digunakan untuk membuat penyapu dan tali.


Sumber: Wikiwand

Ramuan 
  • 500 gr Buah Kabung
  • 2 Helai Daun Pandan di ikat
  • 150-200 gm Gula Pasir
  • 400 ml Air
  • 25-30 Kuntum Bunga Telang kering
  • 1/2 biji Jus Lemon

Sumber: Wikiwand


Cara-cara
  • Siapkan semua bahan
  • Basuh bersih Buah Kabung/ Kolang-kaling, Ketepikan. (Apabila Kolang-kaling berbau masam,rebus terlebih dahulu dengan air bekas cucian beras, toskan). Rebus Air dan Bunga Telang hingga berubah warna menjadi biru pekat, angkat dan toskan.
  • Masukan kedalam Periuk, Buah Kabung,air rebusan Bunga Telang,daun pandan, dan gula pasir,rebus sehingga, Buah Kabung lembut dan berwarna biru,dan airnya pekat, terakhir masukan lemon juice, aduk rata.
  • Gunakan api kecil hingga sedang pada saat merebus tutup api, angkat dan biarkankan sejuk.
  • Masukkan Manisan Buah Kabung ke dalam Bekas, laku Simpan di dalam peti Ais.

Semoga perkongsian ini memberi manfaat pada rakan-rakan

Sumber rujukan: Jabatan Perhutanan, Wikiwand dan Cookpad