Ia juga telah membiak dengan baik di lembangan Mediterranean dengan merentasi Algeria, Morocco, Tunisia, serta kepulauan Canary dan Madeira. Lidah buaya telah digunakan sebagai ubatan tradisional untuk melegakan luka, ruam, demam, gatal-gatal, kulit dan banyak lagi.
Selain itu, pokok herba ini juga sangat terkenal dalam industri kosmetik dan produk kesihatan. Walau bagaimanapun ia masih kurang ditanam secara komersial di Malaysia.
Sumber: cookpad.com
Ramuan Jus Lidah Buaya (4 Gelas)
- 6 batang lidah buaya saiz besar
- 1 sudu makan kapur sirih
- 1 sudu teh garam
- 150 gram gula pasir
- 2 helai daun pandan
- 1 sudu makan biji selasih, rendam dalam air panas
- 1 liter air
- Ketulan Ais
Langkah
- Hiris duri lidah buaya dan kupas kulit nya, potong kiub kecil.
- Masukkan ke dalam bekas berisi air yang di campur kapur sirih dan garam.
- Rendam selama 1 jam, kemudian ramas dan bersihkan hingga lendir nya hilang.
- Bilas hingga bersih dan toskan.
- Panaskan air di dalam periuk, masukkan gula dan daun pandan.
- Masukkan potongan lidah buaya dan perahan jus limau kasturi.
- Masak hingga mendidih.
- Angkat dan tuang ke dalam gelas, masukkan ketulan ais dan biji selasih. Enak di minum dingin atau hangat.
Sumber: cookpad.com
Semoga perkongsian ini memberi manfaat pada rakan-rakan
Sumber rujukan: Jabatan Perhutanan, Wikiwand dan cookpad.com