Antara negara yang banyak mengeluarkan halia ialah India, China, Nigeria, Australia dan Thailand. Penanaman halia di Malaysia boleh dikatakan masih diusahakan secara kecil-kecilan sebagai tanaman tunggal atau selingan bersama tanaman saka seperti nanas, pokok getah dan kelapa sawit.
Halia juga dikenali sebagai ginger (bahasa Inggeris), jahe, aliah, jae, sipadeh, lia (Indonesia), dan kinkh atau khing-daen (Thailand).
Kegunaannya sebagai ulam adalah dengan menghiris rizom muda atau dilecek bersama sambal belacan dan dimakan bersertakan nasi. Rasanya sedikit pedas dan lidas.
Sumber: Wikiwand
Kami kongsikan cara menyimpan halia agar kekal segar walaupun sudah sekian lama dibeli (untuk mereka yang tidak menanamnya) atau digali di laman. Caranya:
- Kopek kulit halia dan masukkan halia yang siap dikopek itu di dalam plastik (sebaik-baiknya jenis yang resealable agar lebih mudah).
- Simpan halia di bahagian sejuk beku.
- Setiap kali anda perlukan halia, potong sebanyak mana yang anda perlukan dan parutkan sahaja.
Halia yang disejuk beku memudahkan kerja memarutnya!
Semoga perkongsian ini memberi manfaat pada rakan-rakan
Sumber rujukan: Jabatan Perhutanan, Wikiwand dan Ubat Rebusan