Namun kebanyakan dari spesies asli Mulberi berasal dari benua Asia.
Pokok Mulberi tumbuh dengan begitu cepat walaupun ianya ditanam hanya pada mulanya sebagai anak benih. Namun selepas ia mengalami pertumbuhan pantas (Rapidly growing), pertumbuhan pokok Mulberi biasanya akan mula menjadi lambat. Tinggi pokok Mulberi jarang melebihi 10-15 meter.
Sumber: Wikiwand
Daun pokok Mulberi berurat jejala, bercuping dan menggergaji di bahagian tepi. Buah Mulberi merupakan buah yang bernodul majmuk yang mampu mencapai kepanjangan 2-3 cm dan 1 cm meter lebar, berwarna merah bila masih mudah dan ungu tua bila ranum, dan ia enak dimakan segar.
Sumber: Wikiwand
Sumber: Wikiwand
Cara Membuat Jem Mulberi
Bahan-bahan:
1. Satu (1) kilo buah mulberi yang masak ranum
2. Jus perahan sebiji lemon
3. Lima ratus (500) gram gula halus(caster). Boleh dikurangkan atau ditambah mengikut kesukaan anda
Kaedah:
Cara membuatnya.
- Masukkan mulberi bersama jus lemon ke dalam periuk atau kuali.kacau dan biarkan ia mereneh selama 15 hingga 20 minit.
- Sementara itu panaskan guna di dalam oven. Kacau dan pastikan ia tidak hangus.
Sumber: Wikiwand
Semoga perkongsian ini memberi manfaat pada rakan-rakan
Sumber rujukan: Jabatan Perhutanan, Wikiwand dan Ubat Rebusan