Sunday

Kenali Habbatus Sauda Dan Khasiatnya Dalam Merawat Kencing Manis

Habbatus sauda atau habbatussauda (nama ilmiah: Nigella sativa) ialah sejenis tumbuhan berbunga tahunan yang tumbuh secara aslinya di Asia Selatan dan Asia Barat Daya. Ia mempunyai ketinggian berukuran 20–30 cm (7.9–11.8 in), manakala struktur daunnya halus dan lurus (tetapi tidak berbentuk seperti jarum). Bunganya halus, biasanya berwarna putih dan atau biru ceraka dengan 5 hingga 10 kelopak.

Buahnya bersaiz besar berbentuk kapsul yang mengandungi tiga hingga tujuh folikel berpadu, setiap satunya mengandungi biji hitam yang digunakan sebagai rempah dan bahan perubatan.

Biji habbatus sauda juga diproses atau dikisar sehingga keluar minyaknya dan dimakan untuk tujuan kesihatan atau perubatan tradisional. Ia lebih dikenali sebagai minyak habbatus sauda dan digunakan untuk merawat kencing manis.


Sumber: Wikiwand

Digunakan di dalam Masakan
Habbatus sauda digunakan sebagai rempah dalam masakan India, Asia Barat dan juga masakan Poland. Habbatus sauda mempunyai rasa seperti lada hitam, bawang besar dan oregano dalam satu. Ia mempunyai rasa dan bau yang kuat terutama sekali apabila digigit. Di Palestin, ia ditumbuk untuk membuat pes qizhat.

Ia boleh digunakan untuk masakan kari, sayur, kekacang dengan memanaskannya dalam kuali. Habbatus juga boleh digunakan sebagai rempah dalam resipi yang menggunakan lenggai, sayuran, selada dan ayam. Di sesetengah tempat, ia digunakan untuk menyedapkan roti dan digunakan dalam campuran rempah pancaporon (campuran lima rempah) atau dengan sendirinya dalam masakan Bangla seperti naan. Habbatus sauda juga diguakan dalam keju tali Armenia, sejenis keju yang ditarik berulang kali sehingga halus lalu ditocangkan bernama majduleh atau majduli di Asia Barat.

Sumber: Wikiwand

Semoga perkongsian ini memberi manfaat pada rakan-rakan

Sumber rujukan: Jabatan Perhutanan, Wikiwand dan Warisan Petani blogspot