Sunday

Ada Apa Pada Biji Sawi? Boleh Dijadikan Penawar Membersihkan Paru-Paru

Biji sawi adalah biji kecil bulat daripada pelbagai pokok mustard. Bijinya pula biasanya berdiameter kira-kira 1 hingga 2 milimeter (0.039 hingga 0.079 in) dan boleh berwarna dari putih kekuningan kepada warna hitam. Ia adalah herba penting dalam banyak makanan serantau dan boleh datang dari salah satu daripada tiga tumbuhan yang berbeza: sesawi hitam (Brassica nigra), sesawi India perang (B. juncea), atau sesawi putih (B. hirta/Sinapis alba).

Sumber: Wikiwand

Kegunaan Biji Sawi
Ciri-ciri biji sawi yang bersifat pedas dan panas menyebabkan ia digunakan sebagai rempah untuk masakan sayur ikan dan daging. Dari segi perubatan pula, biji sawi mempunyai khasiatnya yang tersendiri dan boleh menjadi penawar untuk :

Sumber: Wikiwand

1. Memanaskan tubuh badan
02. Melawaskan perut dan melicinkan salur tahi perut
03. Mengeluarkan cacing daripada perut
04. Mengelakkan bengkak limpa
05. Mengikis kudis bernanah
06. Merangsang nafsu syahwat
07. Mengelakkan sesak nafas
08. Menambah selera makan
09. Mengikis kekotoran dan kesat pada limpa
10. Membersihkan paru-paru
11. Melancarkan pengaliran darah haid
12. Mengeluarkan peluh daripada liang peluh yang tersekat
13. Menghilangkan rasa lenguh atau bisa pada pangkal peha
14. Melapangkan paru-paru dan daripada lendir yang melekat
15. Jika diminum dengan campuran biji sawi yang digiling, ia dapat membantu menyembuhkan penyakit sopak
16. Jika disalut dengan madu, seterusnya ia dimakan dapat meredakan bengkak pada limpa
17. Jika dicampuri dengan air dan diminum ia dapat memasakkan sebiji bisul yang tumbuh


Sumber: Wikiwand

Semoga perkongsian ini memberi manfaat pada rakan-rakan

Sumber rujukan: Jabatan Perhutanan, Wikiwand dan Inana Wordpress