Buah yang hampir masak biasanya digunakan sebagai penyedap rasa, dan sebagai ramuan sambal yang menjadi pencecah untuk sayuran tradisional, serta masakan seperti ikan kari asam pedas dan udang lemak kuning. Buah belimbing buluh dapat menghilangkan rasa hanyir, terutamanya ikan-ikan darat (ikan air tawar). Oleh itu, buah ini sering digunakan untuk masakan orang Melayu dan orang Cina.
Sumber: Herba dan Tumbuhan
Perubatan Tradisi
Belimbing buluh digunakan dalam perubatan tradisi moden. Secara tradisi, perubatan Melayu tidak kenal penyakit moden seperti kencing manis atau darah tinggi. Oleh petua-petua ini tidaklah berdasarkan mana-mana kajian moden atau amalan tradisi dan tidak terbukti keberkesanannya.
Sumber: Herba dan Tumbuhan
Cara Penyediaan Ramuan Pokok Belimbing Buluh Bagi Rawatan Ubat Darah Tinggi.
- Ambil beberapa biji buah belimbing asam yang masih segar.
- Bersihkannya dulu dan kisar kesemuanya hingga lumat.
- Setelah lumat, tapiskannya ke dalam cawan untuk diambil airnya.
- Amalkan meminum air tapisan belimbing asam ni sekali sehari. Sama ada pada waktu pagi ataupun petang.
- Rasanya teramatlah masam. Jadi, anda boleh menambah sedikit perasa seperti madu ataupun gula batu.
Cara Penyediaan Bagi Rawatan Demam Panas
Petua daun belimbing buluh pun ada kegunaannya. Cara penyediaan ramuan bagi rawatan demam panas, anda boleh cuba petua di bawah;
- Ambil beberapa helai daun belimbing buluh yang masih segar.
- Ramas kesemua daun tersebut bersama dengan sedikit air hingga lumat.
- Setelah lumat, letakkan daun yang telah diramas tadi di atas sehelai kain bersih.
- Akhir sekali, demahkan kain tadi pada kepala si pesakit.
- Biarkannya begitu sehinggalah rasa panas berkurangan.
- Jika masih tak reda, ulangi langkah 1 hingga 5 di atas.
Sumber: Herba dan Tumbuhan
Tanaman Herba Yang Mengandungi Khasiat Kesihatan
Pokok Temu Pauh adalah tanaman herba yang mengandungi pelbagai khasiat kesihatan yang hidup berumpun seperti pokok kunyit. Ia mengandungi umbisi berakar dan mengeluarkan rizom yang akhirnya akan menerbitkan anak pokok.
Sumber rujukan: Jabatan Perhutanan, Wikiwand dan Warisan Petani blogspot