Tuesday

Kenali Pokok Petola - Dibiar Matang dan Dikeringkan Sebagai Span Mandian

Petola atau juga dikenali sebagai petola segi (nama sains: Luffa acutangula) merupakan buah dalam kategori sayuran hijau. Dalam bahasa Inggeris ia dikenali sebagai Luffa atau Loofah/Lufah (dari bahasa Arab لوف) dan merupakan tumbuhan tropika dan sub tropika menjalar tahunan yang terdiri dari genus Luffa. Buah dari dua spesies, L. acutangula dan L. aegyptiaca, ditanam untuk dituai sebelum buah matang dan dimakan sebagai sayuran, dan popular dalam masakan Asia dan Afrika.


 
Sumber: Wikiwand

Dibiar Matang dan Dikeringkan Sebagai Span Mandian
Buah L. aegyptiaca juga sering dibiar matang dan dikeringkan sebagai span mandian atau di dapur selepas diproses bagi meninggalkan hanya jaringan xilem. Versi ini dikenali sebagai Lifah dalam bahasa Arab, ভোল bhol dalam bahasa Assamese, dhundul dalam bahasa Bengali, ghiya tori atau nerua dalam Hindi atau "peerkankai" dalam bahasa Tamil atau "beera kaya" dalam bahasa Telugu.

Sumber: Wikiwand

Digunakan Sebagai Berus Badan
Span Loofah digunakan sebagai berus badan. Kedua span kasar dan lembut dikenali sebagai Luffa atau Loofah.

Sumber: Wikiwand


Sumber rujukan: Jabatan Perhutanan, Wikiwand