Thursday

Kenali Pokok Mengkudu - Digunakan Sebagai Ubat Tradisional.

Pokok Mengkudu merupakan sejenis tumbuhan yang terdapat di hutan Malaysia serta di negara-negara ASEAN yang lain. Nama botaninya Morinda spp.

Pucuk Mengkudu juga boleh dibuat ulam. Pokok ini juga digunakan sebagai ubat tradisional. 

Sumber: Warisan Petani

Tanaman Herba Yang Mengandungi Khasiat Kesihatan
Pokok herba merujuk kepada tumbuhan renek berbatang lembut. Pada kebiasaannya pokok herba mempunyai batang yang lembut dan berair. Pokok-pokok herba telah lama digunakan oleh orang-orang Melayu dan Cina sebagai bahan ubat atau penguat tenaga.


Sumber: Warisan Petani

Khasiat Pokok Mengkudu
Pucuk atau daun muda mengkudu mengandungi khasiat makanan tinggi. Dalam tiap-tiap bahagian yang boleh dimakan mengandungi: air 89.1 gram (g), protein 3.9 g, lemak 0.6 g, karbohidrat 2.2 g, serat 3.o g, kalsium 114 miligram (mg), fosforus 14 mg, ferum 2.8 mg, natrium 18 mg, kalium 234mg, karotena 3619 ug, vitamin A 603 ug, vitamin B1 1.5 mg, B2 0.32 mg niasin 1.0 mg vitamin C 115 mg.

Daunnya berukuran 15 - 25 sentimeter (sm) panjang, 6 - 10 sm lebar dan berwarna hijau muda. Bunganya kecil, bentuk cerombong, berwarna putih, tumbuh di kepala bunga. Buahnya bujur, 5 - 10 sm panjang , 2 - 4 sm lebar berwarna putih kekuningan. Isinya lembik dan berjus apabila masak, mengandungi biji yang banyak.


Sumber: Warisan Petani

Mengkudu kecil mempunyai daun yang runcing, berukuran 12 - 17 sm panjang dan 3 - 4 sm lebar. Buahnya kecil, berukuran 2 - 2.5 sm panjang dan 1 - 1.5 sm lebar, berwarna kehitaman apabila masak.



Sumber: Warisan Petani

Mengkudu telah dilaporkan mempunyai khasiat perubatan dan kesihatan. Mengkudu mengandungi antibakteria seperti acubin, L-asperuloside dan alizarin dalam buahnya, anthrauinones dalam akarnya. Ia juga mengandungi scopoletin yang dapat mengawal pentumbuhan 

Escherichia coli yang bertanggungjawab kepada penyakit usus dan Heliobacter pylori yang meyebabkan ulser. Damnacanthal yang terdapat didalam akar pokok mengkudu dapat merawat tyrosine kinase ini lah yang mengiktiraf mengkudu sebagai ubat anti-tumor. 

Khasiat perubatan buah mengkudu telah ditemui lebih 2000 tahun dahulu oleh kaum Polynesian. Kini buah mengkudu dimakan dikebanyakan tempat didunia terutamanya kepulauan pacific, Asia Selatan dan Australia.


Sumber: Warisan Petani



Sumber rujukan: Jabatan Perhutanan, Wikiwand dan Warisan Petani blogspot