Sunday

Apa Yang Boleh Dibuat Dengan Daun Kaduk? Jom Belajar Resipi Udang Bakar Daun Kaduk

Pokok Kaduk atau nama saintifiknya Piper sarmentosum merupakan tumbuhan yang banyak terdapat di ASEAN. 

Daunnya menyerupai pokok Sirih tetapi berbeza dengan pokok sirih, ia bukannya pokok memanjat, tetapi tumbuh di atas tanah.

Merupakan sejenis sayuran tempatan yang mudah ditemui. Tumbuhan ini dikenali sebagai Piper sarmentosum roxb dan berasal dari keluarga Piperaceae.

Air yang direbus dengan akar pokok ini dapat melawaskan kencing. Daunnya mujarab untuk merawat demam malaria dengan minum air rebusannya. Air rebusan ini juga berkhasiat bagi melegakan batuk-batuk, selsema ,sakit pinggang, sakit gigi dan sengal-sengal tulang.

Sumber: CookPad dan Wikiwand

Bahan-Bahan dan Ramuan

  • 10 ekor udang - bersihkan
  • 1 peket perencah ikan bakar adabi
  • 6-7 helai daun kaduk*
  • daun kesom - hiris halus*
  • 2 batang bunga kantan - hiris halus*
  • 1 helai daun kunyit - hiris halus*
  • 4-5 batang bendi - hiris nipis*
  • Daun pisang

Sumber: CookPad dan Wikiwand

Langkah-Langkah

  • Udang di bersihkan dan di lumur dengan perencah ikan bakar adabi.
  • Susun udang yang telah dilumur dengan pes di atas daun pisang. 
  • Letak kan bahan hiris yg bertanda* di atas udang. 
  • Bungkus kemas daun pisang. Letak atas kuali dan letakkan sikit minyak. 
  • Bakar hingga udang bertukar warna anggaran 15-20 minit. 
  • Jangan bakar terlalu lama nanti udang keras. 
  • Matikan api dan bolehlah di hidangkan bersama dengan hirisan limau. 
  • Selamat mencuba



Sumber: CookPad dan Wikiwand

Semoga perkongsian ini memberi manfaat pada rakan-rakan

Sumber rujukan: Jabatan Perhutanan, Wikiwand dan CookPad