Akar Manis adalah tumbuhan saka kekacang spesies Glycyrrhiza glabra yang bertaburan di kawasan Eropah Selatan dan seberapa wilayah Asia seperti India; akar ia diperolehi mempunyai rasa manis dan beraroma tersendiri yang boleh dibuat gula-gula atau pemanis, terutama dalam masakan beberapa negara-negara Eropah dan Timur Tengah. Ia tiada kaitan dengan bunga, bintang bunga, atau adas, yang merupakan sumber yang sama perasa sebatian.
Ekstrak akar ia digunakan dalam ubat-ubatan herba tradisional. Penggunaan pati ini secara berlebihan khususnya asid glisirizinik yang terkandung dalamnya (lebih dari 2 mg/kg/hari tulen) boleh menyebabkan kesan buruk, seperti hipokalemia, peningkatan tekanan darah, dan kelemahan otot.
Sumber: Wikiwand
Penanaman Akar Manis
Negara-negara yang menanam tumbuhan ini secara komersil termasuk India, Iran, Italy, Afghanistan, Republik Rakyat China, Pakistan, Iraq, Iran, Pakistan, India dan Turki.
Terkemuka di dunia pengeluar liquorice produk M&F di seluruh Dunia, yang mengeluarkan lebih dari 70% dari seluruh dunia liquorice rasa dijual untuk akhir pengguna.
Sumber: Wikiwand
Penggunaan
Ekstrak akar ia diperolehi dengan cara merebus akar dan menguapkan airnya, di mana sebatian yang tersisa dapat digunakan dalam bentuk bubuk ataupun sirup cair. Zat yang terkandung di dalamnya adalah glycyrrhizin yang sangat manis 50 kali lebih daripada gula dan memiliki khasiat perubatan. Spesies G.uralensis adalah jenis akar manis yang paling banyak mengandung zat ini.
Ciri-ciri Akar Manis dan Khasiat Akar Manis untuk Kesihatan
Tanaman ini termasuk golongan tanaman yang memiliki bunga dan biji tapi yang dimanfaatkan adalah akarnya.
Manfaat Akar Manis dan Penyediaan Sebagai Ubat Batuk
Khasiat akar manis biasa anda boleh manfaatkan sebagai ubat batuk. Cara penyediaannya adalah seperti berikut:
- Campur 1 sendok makan (15 ml) akar manis halus dengan 2 cangkir (500 ml) air dalam panci kecil.
- Didihkan campuran tersebut dengan api kecil selama 15-20 minit.
- Saring sebelum diminum.
Bahan Kimia
Bau liquorice akar datang dari kompleks dan berubah-ubah kombinasi sebatian, yang anethole adalah 3% dari jumlah meruap. Banyak kemanisan dalam liquorice datang dari glycyrrhizin, yang mempunyai rasa yang manis, 30-50 kali manis gula. Kemanisan adalah sangat berbeda dari gula, menjadi kurang segera, tart, dan tahan lagi.
Ekstrak Akar Manis liquorice
Ekstrak akar manis merupakan salah satu bahan herbal yang paling sering digunakan dalam produk kecantikan.
Selain itu, ekstrak akar manis juga sering digunakan untuk mengubati berbagai penyakit kulit kerana memiliki sifat antioksidan, anti inflamasi, anti mikroba, anti karsinogenik, dan anti virus.
Ekstrak liquorice yang efektif terbuat dari akar yang kecil, kasar, dan berwarna coklat akar liquorice.
Sumber: Wikiwand
Manfaat Akar Manis Bagi Kecantikan
Ekstrak akar manis sangat bermanfaat untuk mengatasi kulit merah (terbakar sinar matahari), berjerawat, kulit kering, maupun mencerahkan ku
Liquorice (akar manis) dapat mencerahkan warna kulit, dan bila digunakan dalam kombinasi dengan Gigawhite dalam serum, maka akan membuat kulit makin cerah sehingga menjadikan kulit tampak bercahaya.
Akar manis dikenal sebagai salah satu herbal alami yang memiliki sifat untuk melembutkan sekaligus mencerahkan kulit.
Sumber: Wikiwand
Kira-kira 107 buah negara menanam pokok tebu untuk menghasilkan 1,324 juta tan (melebihi enam kali jumlah bit gula yang dihasilkan). Pengeluar-pengeluar terbesar ialah Brazil, India, China, dan Pakistan, dan merupakan melebihi 50% daripada pengeluaran dunia.
Sumber: Wikiwand
Sejarah Pokok Tebu
Tebu merupakan dari keluarga rumput yang berasal dari Asia Tenggara. Batangnya yang tebal menyimpan sukrose dalam batangnya. Dari cecair ini gula dihasilkan dengan mengeringkan airnya. Gula yang dikristalkan telah dilaporkan semenjak 2500 tahun dahulu di India. Biasanya, tebu yang bengkok adalah kurang manis berbanding tebu yang batangnya lurus. Kebanyakan tebu yang biasa dilihat adalah tebu yang berwarna kuning dan juga tebu yang berwana hitam. Sekitar abad ke-8 A.D. orang-orang Arab memperkenalkan gula ke Mediterranean dan dari situ ia ditanam di Sepanyol. Ia merupakan salah satu tanaman terawal yang di bawa ke Amerika oleh orang-orang Sepanyol.
Tebu telah ditanam secara meluas di Caribbean dan masih lagi merupakan sumber ekonomi penting di beberapa pulau. Sewaktu penjajah, gula adalah satu keluaran utama bagi perdagangan segitiga bahan-bahan mentah Dunia Baru, pengilangan Eropah dan hamba Afrika. Perancis mendapati tebu di pulau-pulaunya begitu berharga sehinggakan ia menukarkan Kanada kepada Britain bagi mendapat kembali Guadeloupe, Martinique dan St. Lucia mereka pada akhirnya Perang Tujuh Tahun. [Belanda|Dutch]] turut mengekalkan Suriname, koloni gula di Amerika Selatan, dan tidak cuba mendapatkan kembali New Netherlands (Amsterdam Baru). Tebu Cuba menghasilkan gula yang menerima sokongan harga dan pasaran terjamin di USSR; pembubaran negara tersebut memaksa penutupan kebanyakan daripada industri gula Cuba. Tebu masih merupakan bahagian penting ekonomi bagi Barbados, Repbulik Dominican, Guadeloupe, Jamaica, Grenada, dan pulau-pulau lain. Industri tebu adalah eksport utama bagi Caribbean, tetapi ia adalah dijangka akan gagal dengan penghapusan keutamaan (preferences ) Eropah menjelang 2009.
Penanaman tebu turut memberi kesan kepada sejarah moden kebanyakan pulau Pasifik tropika, terutamanya Hawaii dan Fiji. Di pulau ini, gula menguasai keadaan politik dan ekonomi selepas masyarakat tempatan dijajah oleh Eropah dan Amerika. Orang Eropah dan Amerika turut menggalakkan penghijrahan dari pelbagai negara Asia sebagai pekerja bagi menjaga dan menuai tanaman. Polisi industri gula akhirnya menentukan bentuk etnik penduduk pulau yang wujud kini, menjejaskan dengan banyaknya masyarakat dan politik di pulau tersebut.
Brazil merupakan penanam utama tebu, di mana ia digunakan bagi menghasilkan gula dan juga bagi menghasilkan alkohol yang digunakan bagi menghasilkan bahan api gasohol dan biodiesel.
Sumber: Wikiwand
Penanaman Tebu
Penanaman tebu memerlukan cuaca tropika atau separa tropika, dengan hujan minima 600 mm (24 inci) setahun. Ia merupakan salah satu tumbuhan yang memiliki sistem fotosintesis paling berkesan dalam alam tumbuhan, mampu menukar sehingga 2% dari tenaga suria kepada [biojisim]]. Dalam wilayah penanaman utama, seperti Hawai, tebu mampu menghasilkan 20 kg gula bagi setiap meter persegi yang terdedah kepada matahari.
Tebu ditanam dari keratan batang berbanding biji benih, walaupun sesetengah jenis tebu masih mampu menghasilkan biji benih, kaedah moden melalui potongan batang telah menjadi kaedah utama pembiakan. Setiap potongan mesti mengandungi sekurang-kurangnya satu kudup, dan potongan batang ini biasanya ditanam menggunakan tangan. Selepas ditanam, jambakan batang tebu boleh dituai beberapa kali; setiap kali selepas tuaian, batang asal akan menumbuhkan pucuk baru, dikenali sebagai ratoons. Biasanya, setiap tuaian yang berikut memberikan hasil semakin berkurangan, dan akhirnya pengurangan hasil menyokong penanaman semula. Bergantung kepada amalan penanaman, tuaian antara 2 hingga 10 boleh dilakukan antara setiap penanaman.
Tebu digunakan sebagai tumbuhan makanan oleh larva sesetengah spesies lepidoptera, termasuk kupu-kupu turnip.
Tebu boleh dituai menggunakan tangan atau mekhanikal. Penuaian menggunakan tangan menyumbang kepada separuh dari pengeluaran dunia, dan amat berleluasa di negara membangun. Apabila dituai dengan tangan, ladang tebu akan dibakar. Api merebak dengan cepatnya, membakar daun, tetapi membiarkan batang dan akar yang dipenuhi air selamat. Penuai kemudian memotong batang yang tegak pada aras tanah dengan pisau. Penuai tebu yang mahir mampu memotong 500 kg tebu sejam.
Kebaikan Air Tebu
Air tebu juga mengandungi antioksidan serta vitamin. Sering mengamalkan minum air tebu adalah lebih menyihatkan berbanding mengambil kadar gula.
Air tebu juga mempunyai rasa manis dan gulanya yang semulajadi serta diproses dengan cara yang betul. Air tebu juga memiliki kalori sebanyak 15 kalori sahaja. Air tebu juga terdiri daripada fruktosa, sukrosa dan banyak jenis glukosa yang berjumlah 13 gram serat makanan.
Ia juga sangat jaya dengan serat dari segi pemakanan yang mempunyai sebatian polifenol yang boleh membantu keseluruhan kesihatan badan anda serta dapat mengurangkan tekanan oksidatif. Terdapat banyak lagi manfaat yang boleh anda perolehi dari air tebu.
Berikut merupakan beberapa kebaikan yang ada pada air tebu yang bukan hanya menghilangkan dahaga semata-mata.
Kini ramai peniaga yang meniaga bermacam-macam jenis minuman seperti ais kepal, teh ais, air buah-buahan dan banyak lagi jenis air yang menyegarkan diluar sana. Tinggal anda pilih saja yang mana satu menjadi kesukaan anda bagi menghilangkan rasa dahaga masa musim panas. Air tebu juga mempunyai banyak khasiatnya yang tersendiri untuk kesihatan tubuh badan.
Pada masa yang sama, air tebu juga boleh melancarkan aliran air kencing dengan mudah dan cepat. Malah ia juga boleh membantu buah pinggang kita berfungsi dengan baik dan sempurna. Seandainya air tebu digabungkan dengan jus limau, ia juga boleh dijadikan sebagai ubat merawat demam kuning (J. Food Ag-Ind. 2010, 3(04). 453-461).
Selain itu juga, air tebu turut mengandungi asid glycolic yang boleh mencegah tumbuhnya jerawat dan pada masa yang sama, ia juga mampu mengurangkan kesan parut dan menghalang penuaan serta mampu menjaga kulit anda daripada kekeringan.
Rupa-rupanya, air tebu bukan hanya menjadi penghilang dahaga sahaja,malah banyak khasiat yang boleh kita perolehi darinya. Sebaiknya anda amalkan minum air tebu supaya anda kekal rasa segar dan sihat selalu. Selamat mencuba.
Sumber: Wikiwand